PREKO MILIJARDU KUNA TEŽAK PRORAČUN Od sedam oporbenih amandmana, prihvaćena samo dva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U koštac s proračunskim brojkama su se na sjednici održanoj 10.prosinca  uhvatili bjelovarsko-bilogorski skupštinari. Rebalansom je ovogodišnji proračun sa 633 milijuna i 223 tisuće, ‘srezan’ na 559 i pol milijuna. No, nije oporbu zasmetalo ukupno smanjenje koliko to na što se novac troši. HSS-ovog Ivana Beljana posebno “žulja” odnos prema poljoprivredi.

-Najveće ludilo svih ludila – da je stočarska proizvodnja jednaka bijelim rodama. Bijele rode su dobile dvadeset i nešto, a stočarska proizvodnja trideset i nešto tisuća kuna – upozorio je Beljan

Ovogodišnji proračun od jedne milijarde 118 milijuna i 670 tisuća kuna je najveći u bjelovarsko-bilogorskoj povijesti zahvaljujući pripajanju Ureda državne uprave, gradnji nove bolnice te ostalim EU projektima. No, i on je, prigovorila je oporba, skroman prema poljoprivredi kojoj odlazi oko osam milijuna kuna. HDZ, HSS i HSLS su stoga amandmanima tražili da Županija sufinancira izgradnju skladišnih kapaciteta i okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, a od neagrarnih tema – povećanje naknade za novorođenčad, povećanje broja stipendista, sufinanciranje radnih bilježnica osnovnoškolcima, podebljanje iznosa za dovršetak sportskih dvorana u Velikoj Pisanici i Hercegovcu te isplatu božićnica umirovljenicima. Upravo su božićnice izazvale raspravu. Lijepo je dati božićnicu, ali one bi mogle biti zamka upozorio je HSU-ov Zlatko Barila.

-Ti najsiromašniji, koje mi tako gordo kada nam trebaju spominjemo, kada dobiju pomoć od 300 kuna moraju platiti zdravstveno od 860 – napomenuo je Barila.

Stoga bi, dodao je, trebalo razraditi kriterije. Razrađeni su – uzvratio je HDZ-ov Silvestar Štefović.

-Naznačeno je da se zadužuje Upravni odjel za zdravstvo i umirovljenike i da napravi kriterije i isto tako stoji da je riječ o umirovljenicima s mirovinama manjim od tisuću kuna, naglasio je Štefović.

No, želje su jedno, a proračunske mogućnosti drugo, pa se mogu prihvatiti tek dva amandmana – amandman koji je vezan uz povećanje sredstava za županije i amandman za okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, rekao je župan Damir Bajs.

Ostalih pet oporbenih amandmana, uključujući božićnice, nisu prošli. Božićnice se mogu osigurati nakon što Županija dobije podatke o onima s najnižim mirovinama, ali i onima koji mirovine niti ne primaju rekao je Bajs. Uz dva oporbena, prošla su dva županova amandmana – o dogradnji bjelovarske Medicinske škole i subvencioniranju stambenih kredita građanima. Milijardu 118 milijuna  i 670 tisuća kuna vrijedan proračun za 2020-tu je prošao s 23 glasa ZA  i jednim protiv s obzirom da se većina oporbe od glasanja suzdržala.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!