NEOBIČNA BOLNIČKA PRAKSA Zbog štednje, dovedena u pitanje zaštita podataka pacijenata?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Koliko su naši podaci sigurni u sustavima javnih službi, kojima ih, htjeli – ne htjeli, moramo ustupiti, s razlogom se zapitala jedna naša čitateljica (podaci poznati redakciji) nakon neobičnog iskustva koje je doživjela u laboratoriju Opće bolnice Bjelovar. Čekajući na red za uzimanje uzroka krvi, na poleđini svojih papira koje joj je prije toga uručila službenica, uočila je, kaže, podatke druge osobe.

-S jedne strane su stajali moji podaci, a s druge strane podaci meni nepoznatog čovjeka – njegovo ime i prezime, adresa te uputna dijagnoza. Prvo sam pomislila da se radi o pogrešci pa sam, kad sam došla na red za vađenje krvi, na to skrenula pozornost zaposlenici laboratorija koja mi je vadila krv. No, ona mi je ravnodušno odgovorila kako nije riječ o pogrešci, već da u laboratoriju ispisuju podatke na stare papire jer tako štede na materijalu – priča naša sugovornica. Dodaje kako ju je takav odgovor nemalo iznenadio.

-Prvo mi je kroz glavu proletjela mogućnost zamjene nalaza i moguće posljedice takvog propusta. A onda sam se zapitala kako je moguća takva praksa u bolnici, s obzirom da se u posljednje vrijeme u javnosti baš intenzivno govori o zaštiti osobnih podataka, GDPR-u, kao i zaštiti prava pacijenata – kaže pacijentica.

Službeni upit o navodnoj praksi u bjelovarskom laboratoriju poslali smo u upravu bjelovarske Opće bolnice iz koje su nam prvo usmeno odgovorili kako istražuju spomenuti slučaj. Nakon toga je uslijedilo i pisano priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

-Opća bolnica Bjelovar je poduzela određene aktivnosti za utvrđivanje činjeničnog stanja i odgovornosti u vezi događaja koji spominjete. Budući nismo imali priliku vidjeti predmetni nalaz o kojem pišete i kod kojega je došlo do spomenute nepravilnosti, za sada možemo konstatirati  da u svakodnevnom poslovanju posebnu pažnju vodimo o zaštiti osobnih podataka pacijenata i korisnika naših usluga i  iskreno vjerujemo da se slične situacije ovom izdvojenom slučaju, ako je bilo, neće se ponoviti – stoji u dopisu koji potpisuje ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr. Ali Allouch.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!