U ČEMU NAM SE VOZE DJECA Ispadaju im kotači, zapaljuju se, a uredno prolaze tehnički

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon požara u kojem je prije desetak dana u Velikoj Trnavi pored Hercegovca izgorio Čazmatransov školski autobus, ovih je dana, stigla presuda koprivničkog Općinskog suda za još jedan bizaran slučaj u kojem se pronašao Čazmatransov autobus. Naime, prije 10 mjeseci, u Koprivnici, također školskom autobusu koji je prevozio djecu, ispali su, ni manje ni više – već kotači. I to prilikom vožnje, a prava je sreća što nije došlo do teže prometne nezgode. Nakon obavljenog očevida, utvrđeno je kako je do neobične prometne nesreće došlo uslijed tehničke neispravnosti vozila, odnosno zbog  nepričvršćenih vijaka. Nakon obavljenog izvanrednog tehničkog pregleda, uvidjelo se također u koliko lošem stanju je sporni autobus bio. Naime, u presudi se navodi da je unutrašnjost autobusa bila prljava i oštećena, autobus nije imao osnovni pribor za interventno čišćenje, vanjske površine su bile oštećene korozijom, mehanizam za uvlačenje sigurnosnih pojaseva bio je neispravan, a u autobusu nije bilo ni vatrogasnog aparata ni kutije za prvu pomoć. Tvrtka, kao i odgovorna osoba, novčano su kažnjeni zbog ovog slučaja, u kojem su „otpali“ kotači oštetili tek automobil koji je dolazio iz suprotne strane. No, postavlja se pitanje trebaju li roditelji koji djecu šalju u školu Čazmatransovim autobusima – biti u strahu? Baš kao i svi ostali putnici. O stanju voznog parka, kao i prosječnoj starosti autobusa, upitali smo odgovorne.

FOTO JVP GAREŠNICA, Školski autobus u potpunosti je izgorio

-Što se tiče strukture voznog parka kojim obavljamo prijevoz učenika, u toj aktivnosti sudjelujemo na području gotovo cijele Hrvatske s 330 autobusa različitih proizvođača i modela s prosječnom starosti od 13 godina. Potreba za obnovom voznog parka normalna je okolnost i uvjet za bavljenje ovim poslom i na tom području ulažemo kontinuirani napor i u skladu s mogućnostima pomlađujemo vozni park. Zakonski propisi tretiraju autobuse starije od šest, odnosno deset godina, tako što im povećavaju obveznu učestalost tehničkih pregleda. Električne instalacije i elektronika sve su više prisutni u modernijim autobusima i presudni su kod incidenata s požarima – ističu iz Čazmatransa i dodaju kako su i sami nezadovoljni zbog svakog pojedinačnog incidenta samozapaljenja autobusa.

-Budući da je predmetni autobus koji se zapalio bio u dobrom stanju, imamo upit od njemačkog proizvođača MAN-a da i sami provedu vlastito vještačenje nad istim. Tim više što je 15. studenog 2019., dakle manje od dva mjeseca od samozapaljenja, nad autobusom izvršen specijalistički i godišnji tehnički pregled te je tada sporni autobus bio 100 posto ispravan – naglašavaju iz Čazmatransa i pritom upućuju ispriku svim korisnicima zbog neugodnosti koje su imali uslijed posljedica incidenta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!