OPĆA BOLNICA BJELOVAR: Na pregled psihijatra se čeka 6 mjeseci zbog nedostatka liječnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon tjedan dana čekanja, stigao je odgovor Bjelovarske bolnice na naš upit  zbog čega je ukinut rad Centra za branitelje te što je uzrok dugim listama čekanja. Odgovor ravnatelja Opće bolnice Bjelovar, Allija Alloucha prenosimo u cijelosti:

Ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Alli Alouch

-Poštivajući pravo svakog pojedinca na iznošenje osobnih iskustava kako pozitivnih, tako i negativnih, ipak smatram da situaciju treba sagledati objektivnije i u širem kontekstu zbivanja i mogućnosti. Opća bolnica Bjelovar, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Bjelovarsko – bilogorska županija imaju dugogodišnju, kontinuiranu i uspješnu suradnju čemu svjedoče pohvale za rad iskazane od strane predstavnika Ministarstva hrvatskih branitelja i podrška braniteljima koja se očituje kroz razne aktivnosti. Kao ravnatelj, navest ću nekoliko činjenica i informacija koje se odnose na područje zdravstva i položaj branitelja kao pacijenata, odnosno korisnika naših usluga, između ostaloga i kao svojevrstan osvrt na objavljeni članak na Vašem portalu. Hrvatski branitelji u našoj ustanovi termine za preglede i dijagnostičku obradu dobivaju prema medicinskoj indikaciji i listi čekanja. Istine, nemaju prioritet pri upisu što je temeljeno i na stavu Ministarstva hrvatskih branitelja. U Općoj bolnici su organizirani sistematski pregledi hrvatskih branitelja koje mogu obaviti svi branitelji u dogovoru s Centrom za psihosocijalnu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja, Podružnica Bjelovar, gdje se mogu prijaviti. To je zajednički projekt Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a cilj mu je prevencija, rano otkrivanje bolesti i njihovo liječenje.

Sistematski pregledi obavljaju se posljednje tri godine i samo prošle godine je pregled obavilo 957 branitelja. Branitelji dolaze petkom u laboratorij, gdje ih dočekuje koordinator za branitelje i dogovara im termine za preglede. Kompletan sistematski pregled se obavi u dva dana. Ako se ukaže potreba za dodatnom obradom prilikom pregleda liječnika specijaliste interniste, tada sami internisti indiciraju prioritetan upis ili prijem u bolnicu kod pataloških nalaza i potrebom za hitnom obradom. Iz navedenog proizlazi da branitelji ipak imaju prednost u odnosu na ostale građane, jer svake godine mogu obaviti sistematski pregled.

Pacijenti sa statusom hrvatskih branitelja mogu i dalje dobiti informaciju koji su po redu na listi čekanja, ali ne i o terminu pregleda. Termini pregleda se dodjeljuju na kraju mjeseca za naredni mjesec prema listi čekanja, kada voditelj odjela dostavi raspored rada ambulanti.

Trenutno je na listi čekanja za preglede psihijatra 669 pacijenata i u prosjeku se čeka 5-6 mjeseci za pregled, budući da na raspolaganju imamo samo tri psihijatra. Ukoliko pacijent želi zakazati pregled kod određenog psihijatra, postoji mogućnost i da se vrijeme čekanja produži.

Hitna psihijatrijska ambulanta radi 24 sata i ukoliko pacijent treba hitni pregled, po preporuci liječnika obiteljske medicine, obavlja ga odmah.

Svojedobno smo imali i Ambulantu za branitelje koja je bila rezultat zajedničkog rada i volje branitelja i liječnika, nastala u vrijeme kada su okolnosti po pitanju broja zaposlenih liječnika  bile drugačije, ali za rad Ambulante za branitelje nismo dobili ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje – riječi su prvog čovjeka bjelovarske Opće bolnice.

Podsjetimo, čelnici bjelovarskih braniteljskih udruga upozorili su na duge liste čekanja za preglede branitelja. Naročito je to izraženo kod oboljelih kod PTSP-a, koji ne mogu čekati godinu dana da ih psihijatar pregleda. Svoje loše iskustvo s javnosti je podijelio i Ivan Banić, bjelovarski branitelj koji nije mogao saznati termin pregleda kod psihijatra. A da Banić nije jedini, potvrdili su Željko Nesek, predsjednik bjelovarske Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a te Željko Dragašević, predsjednik bjelovarske HVIDR-e. Dragašević je upozorio kako na području Bjelovarsko-bilogorske županije ima oko 2700 ratnih vojnih invalida. A tome valja pribrojiti i druge branitelje koji nemaju status invalida. Stoga je nužno za sve njih osigurati pravodobnu zdravstvenu zaštitu, što će Dragašević ovih dana prezentirati i pomoćniku ministra branitelja, Dinku Tandari u nadi kako će zajedno pronaći rješenje za ovaj sve istaknutiji problem.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!