SAMOBORSKI FAŠNIK Od bedaka do super junaka!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SAMOBOR – Dani fašnika, karnevala i maskiranja sve su bliže. Jedan takav ovog puta kreće na sam Dan zaljubljenih. Riječ je o samoborskom fašniku i to ne bilo kakvom već čak 194. fašniku u tom gradu koji se održava dva vikenda. I ove godine organizator je Turistička zajednica grada Samobora. Najpoznatiji je to fašnik u zemlji, a što sve donosi, otkrit će Edi Kirchenheuter, voditelj press službe samoborskog fašnika.

– Ove godine, u petak, na Valentinovo ćemo imati inauguraciju fašničke vlade koja će biti vrlo raskošna. Treba se u to doći uvjeriti osobno, od 19 sati na središnji samoborski trg koji će biti preimenovan u Trg fašničkih velikana pod geslom “Od bedaka do super junaka.” Ekipa iz srakostripa, Princeza Sraka alias “Sraketa”, Princ Fašnik, Sudec alias Mitoman i Štef Fiškal alias Mutiman po 194. put proglasit će slobodnu fašničku republiku Samobor – rekao je Kirchenheuter.

Foto: Grad Samobor


Kroz dva vikenda fašnik donosi prigodan i ispunjen program. – Bit će tu nastupi poznatih glazbenih izvođača. Na Valentinovo sve će zabavljati Željko Bebek, u subotu, 15. veljače slobodnom fašničkom republikom odzvanjat će klapska pjesma, Tomislav Bralić i klapa Intrade, a u nedjelju, 16. veljače, nastupat će Slavonske Lole. U drugom fašničkom vikendu, 21. veljače, fašnički koncert održat će grupa Magazin, 22. veljače Opća opasnost, a 23. veljače tamburaški sastav Garavi Garešnica. U utorak, 25. veljače nastupit će Jelena Rozga. Koncerti u petak i subotu počinju u 20 sati, u nedjelju u 17 sati, a Jelena Rozga nastupit će oko 21 i 30 – otkrio je Kirchenheuter.

Na fašniku će gostovati karnevalske skupine iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Bit će tu i nastupi mjesnih odbora s tradicionalnim alegorijskim kolima.

– Mjesni odbori zapravo su sljedbenici one nekadašnje, dugogodišnje fašničke tradicije u Samoboru. Uvijek originalni, maštoviti nastupi fašničkih skupina. Time nastavljaju tradiciju Josipa Komparea koji je fašnik doveo na ulice i trgove te na satiričan način komentirao aktualne društvene situacije. Ove godine to će biti šest mjesnih odbora iz Samobora, a moći će se vidjeti tijekom dvije fašničke nedjelje, 16. i 23. veljače od 15 sati. Njihove nastupe i alegorijska kola ocjenjivat će fašnička vlada. Proglasit će tri najuspješnija nastupa, svi ostali bit će četvrti, a ukupni nagradni fond za sve njih iznosi 90 tisuća kuna – rekao je Kirchenheuter.


U Samobor ljudi obično dolaze na jednodnevne izlete, takva je situacija i s fašnikom, dođu i uživaju u samoborskim specijalitetima, dodaje Kirchenheuter.

Vrlo zanimljiv fašnik traje sve do 25. veljače kada se fašničke poklade u Samoboru zatvaraju. No do tada ostaje puno vremena za uživanje i pravu zabavu i zato ako nedostaje planova za Valentinovo, ovo može biti odličan izbor. (D.Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!