NOVI PORAST OBOLJELIH Ukupno ih je 16, no svi su kontakti prethodno zaraženih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Na području Koprivničko-križevačke županije zabilježena su četiri nova oboljenja COVID-19 infekcijom čime je ukupan broj zaraženih porastao na 16, s time da su do sada dvije osobe nakon uredne kliničke slike otpuštene s bolničkog liječenja i nalaze se u 14-dnevnoj kućnoj samoizolaciji, izvijestio je danas na konferenciji za medije načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.
-Od ukupnog broja oboljelih pet je na bolničkom liječenju, dvije su osobe otpuštene iz bolnice u kućnu samoizolaciju, a devet je osoba s blagim simptomima od početka dijagnoze na kućnom liječenju u samoizolaciji. Situacija je i dalje jako dobra i pod kontrolom naše epidemiološke službe i cijelog zdravstvenog sustava. Ovo je očekivano stanje na koje smo spremni, a važno je reći kako su novooboljeli bliski kontakti prijašnjih slučajeva, dakle već smo ih ranije registrirali – kazao je načelnik Ljubić.
FOTO: KKŽ
Podsjetio je kako su Odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite na snazi e –propusnice te je zamolio građane da ne zloupotrebljavaju situaciju i ne traže propusnice osima ako nemaju opravdani razlog sukladno odredbama Odluke. Podsjetio je sve građane koji se za uskršnje blagdane planiraju vratiti iz inozemstva da će po eventualnom dolasku biti dužni boraviti u samoizolaciji.
-Podsjećam na odluke nacionalnog Stožera i upute Zavoda za javno zdravstvo koje jasno govore da osobe koje se vrate iz zemalja ugroženih koronavirusom imaju obavezu 14 dana provesti u kućnoj samoizolaciji, dakle neće se prije tog vremena moći vratiti na posao u zemlje gdje rade. Uskršnji praznici nisu vrijeme za izlet, dobro razmislite ima li se potrebe dolaziti na praznike u ovakvoj situaciji – upozorio je načelnik Ljubić.
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazala je kako je epidemiološka slika vrlo dobra te da su svi pozitivni na koronavirus iz dobro poznatih krugova bliskih kontakata ranije zaraženih osoba.
FOTO: KKŽ
-Od četvero novozaraženih, troje ih je na kućnom liječenju. Neki od njih više ni nemaju nikakve smetnje, a ostali imaju blage simptome. Oni će se liječiti u samoizolaciji i po potrebi će se javiti svojem liječniku, ako osjete ozbiljnije simptome. Zbog starosne dobi, a ne zbog ozbiljne kliničke slike, uputili smo jednu osobu na bolničko liječenje da se ne bi dogodile neke komplikacije. Epidemiolozi apsolutno kontroliraju situaciju, znamo za sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima i iz toga bazena upućujemo uzorke na testiranje. Srećom, svi su sa blažim kliničkim slikama, a oni koji su pokazali ozbiljnije simptome ili su starije životne dobi, upućeni su na liječenje u bolnicu. Nemamo novih izvora zaraze, a u tijeku je i testiranje osoba koje su uputili liječnici opće prakse – naglasila je ravnateljica Vadla.
FOTO: KKŽ
-Unatoč tome što unatoč tome što imamo pozitivne pacijente zdravstveni sustav je i dalje siguran – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Mato Devčić, napomenuvši kako je od pet hospitaliziranih pacijenata u koprivničkoj bolnici, njih dvoje starije životne dobi s upalom pluća, no njihovo kliničko stanje trenutno ne zahtijeva intenzivno liječenje.
-Zdravstveni sustav je u potpunosti siguran, do sad smo u koprivničkoj bolnici testirali 102 zaposlenika, zdravstvena i nezdravstvena djelatnika. Svi njihovi nalazi su negativni, dakle nema proboja virusa u naš sustav što pokazuje da svi protokoli djeluju i da radimo u skladu s najvišim medicinskim standardima. Potpuno smo opremljeni, na dnevnoj razini dobivamo zaštitnu opremu – maske, ogrtače, odijela, sredstva za dezinfekciju i sve ostalo što nam je potrebno. Važno je kazati kako smo zahvaljujući iznimnom radu zdravstvenog sustava, a naših epidemiologa i infektologa na području županije registrirali sve kontakte pozitivnih osoba, u potpunosti kontroliramo situaciju – naglasio je ravnatelj Devčić.
FOTO: KKŽ
Načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac dodao je kako su policijski službenici u zadnja 24 sata prekontrolirali 850 propusnica te vratili u mjesto prebivališta petero osoba.
-Osim kontrole propusnica kontroliramo i poštivanje mjere samoizolacije, trenutno je 456 osoba koje su pod takvom mjerom. Obilazimo ih, a posebno nove koji su ušli u sustav. Do sada smo zatekli 32 građanina koja su kršila mjeru samoizolacije, od toga su tri građanina to napravila dva puta – napomenuo je načelnik Štimac.
Javnosti se obratila i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko–križevačke županije Mirjana Hanžeković koja se osvrnula na medicinsku intervenciju križevačke Hitne pomoći koja je 26. ožujka, sukladno protokolu, zbrinula osobu kojoj je testiranjem nakon liječničke obrade utvrđena COVID-19 infekcija.

-Tim hitne medicinske službe postupio je sukladno protokolu u trenutku zbrinjavanja pacijentice koja je u tom trenutku bila hitni pacijent bez potvrđene anamneze na sumnju infekcije koronavirusom. Sukladno protokolu, djelatnici su na intervenciju izašli u propisanoj zaštitnoj opremi te pacijenticu zbrinuli i prevezli na daljnje bolničko liječenje. Kasnije smo saznali da je pacijentica pozitivna na koronavirus te smo u dogovoru s županijskom epidemiološkom službom djelatnike koji su bili u kontaktu sa zaraženom udaljili iz službe te ih poslali na testiranje – pojasnila je ravnateljica Hanžeković.
Dodajmo kako je nakon konferencije za medije stigao i nalaz testiranih djelatnika Tim 1 i Tim 2 Hitne medicinske službe u Križevcima koji je pokazao da je svih pet testiranih uzoraka na COVID-19 infekciju negativno.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!