SVJETSKI DAN ROMA Prioriteti – obrazovanje, zapošljavanje i zaštita kulture

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas se slavi Svjetski dan Roma. Romi Lovari se na bjelovarsko-bilogorskom području spominju od 18. stoljeća. Danas ih se sve manje deklarira kao pripadnici te manjine što u Udruzi Lovara Romska kuća nastoje promijeniti, motivirati ih da se izjasne kao Romi i time i iskoriste prava, tumači predsjednik udruge Goran Đurđević.
Goran Đurđević
– Prvenstveno se baziramo na dio koji se odnosi na mlade ljude kako bi mogli iskoristiti aktivne mjere Vlade Republike Hrvatske. One se tiču obrazovanja, zapošljavanje i, naravno, zaštite kulturne baštine – kaže Đurđević.
Upravo je zaštita kulturne baštine jedan od prioriteta Udruge Roma Lovara-Romska kuća.
– Preko prikaza arhitekture drvene romske kuće stalne postave i jasno cilj nam je pokušati zaposliti mlade Rome. Naš pilot projekt još uvijek visi u zraku, želimo doći do onoga što nam je cilj, a to je kulturno edukacijski hostel – kaže Đurđević.
Time se žele i suzbiti predrasude koje pogotovo ovih dana ponovno izlaze na površinu. Tako i posjetitelji Romske kuće nerijetko u nju uđu sa stereotipima, a izađu bez njih, ali obogaćeni spoznajama o bogatstvu te kulture kao i podatkom da Rom znači čovjek. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!