OVČARSTVO Uporni uzgajivači svu robu uspiju prodati i na domaćem tržištu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je sve više onih koji uzgajaju ovce. Nekima je ovčarstvo obiteljska tradicija, neki su u njega krenuli nakon što su digli ruke od držanja krava, a sa sadašnjih 60 227 grla Bjelovarsko-bilogorska županija je po broju ovaca treća u zemlji. Posljednjih deset godina od ovčarstva živi obitelj Čikvar iz Velike Barne. Trenutno imaju 200 ovaca romanovske pasmine koje prodaju za meso i rasplod, a svojevremeno su ih prodavali i na tržišta Srbije, Turske i Rusije navodi Dražen Čikvar.

-Probili smo se radom, uspjeh nije stigao na početku i preko noći. Preko prijatelja i ljudi koji su znali što radimo te nas preporučili drugima, došli smo do poslovnih partnera uz pomoć kojih smo dodatno razvili poslovanje – otkriva Čikvar.

Zbog političkih okolnosti izvoz u Rusiju više nije moguć pa Čikvari taj dio moraju nadomjestiti na domaćem tržištu. Zarada je tako manja, ali su zadovoljni. Zadovoljni su i Aščići iz Zrinske na čijem imanju pase tisuću ovaca travničke pramenke. Prodaju janjce, predaju mlijeko. Cijena bi, kaže Ratko Aščić, mogla biti i bolja, ali budućnost vide upravo u tome.

-Računamo i na pomoć djece kad porastu ako ih, naravno, život prije toga ne odvede u Njemačku ili neku drugu stranu zemlju. No, nama za sada to nije potrebno. Jest da je posao zahtjevan i da se zaradimo, no nekako imam osjećaj da je u Njemčkoj kruh tamniji nego kod nas – smatra Aščić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!