Bauk predložio amandman u korist svih onih koji se griju na struju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk upozorio je u petak da će ove zime oni koji se griju na struju naći u puno težem položaju od onih koji se griju na druge načine te je predložio amandman kojim bi se ta nepravda ispravila.

Dio stanovnika Hrvatske, uglavnom Dalmatinci, nemaju se prilike grijati na plin, stoga bi ograničavanje cijene električne energije za sve jednako neovisno o polugodišnjoj potrošnji bilo pravedno, kazao je Bauk obrazlažući SDP-ov amandman na izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost  (PDV), a koji je vladin predstavnik odbio.

Vladine mjere postavile su granicu polugodišnje potrošnje na 2500 kWh iza koje će se od listopada plaćati viša cijena struje.

To je kao da se ukinu kategorije u boksu pa se svi natječu u jednoj kategoriji, rekao je Bauk.

„Poskupljenje električne energije i obračun PDV na tu, skuplju cijenu ima blagotvorni učinak na državni proračun, ali razorni na proračune kućanstava”, ustvrdio je.

Vladin predstavnik odbio je i sve ostale oporbene amandmane na izmjene Zakona o PDV-u, među kojima i onaj da se PDV na menstrualne potrepštine snizi na najnižu moguću stopu od pet posto.

To je ogromna stavka u kućnom budžetu, žene u državni proračun uplate godišnje 120 milijuna kuna na osnovu menstrualnog poreza, to je nepravedno i nepošteno, kazala je Sabina Glasovac (SDP).

Izmjene Zakona o PDV-u, o kojem će Saboru glasovati u podne, donose sniženu stopu PDV-a od pet posto na isporuke grijanja iz toplinskih stanica, te isporuke ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke. Donose i stopu PDV-a od nula posto za  isporuke i ugradnju  solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade. (Hina)

Foto: FAH

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!