Sretna nam nova transparentna 2024. godina!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od sljedeće godine sve županije, gradovi i općine bit će obvezni podastrijeti javnosti sve svoje račune. Oni župani, gradonačelnici i načelnici koji to neće učine, više se neće moći izvlačiti izjavom da će im račun podnijeti birači na sljedećim izborima, nego će i fizički platiti kaznu iz vlastitog džepa.

Naime, transparentnost lokalnih proračuna i sada je obaveza, ali onima koji tu obvezu ne ispunjavaju gleda se kroz prste jer tek sljedeće godine stupaju na snagu zakonske odredbe o kažnjavanju. Dakle, onaj načelnik, gradonačelnik ili župan koji i nakon 1. siječnja 2024. godine odluče biti netransparentni, platit će kaznu. I to onu koja najviše boli – iz vlastitog džepa, a ne iz proračuna.

Transparentnost se uvodi u superizbornoj godini. Takav potez svakoj mitu sklonoj i korumpiranoj vladi bio bi pucanj u koljeno, ako ne i samoubojstvo.

Nova, do sada neviđena razina transparentnosti u Hrvatskoj stoga je izvrsna vijest za medije i oporbu koji će sve poluinformacije koje dobivaju sada ipak moći kvalitetnije provjeriti. Usto, tko želi kopati, sada će kopati lakše.

Nova razina transparentnosti svakako će donijeti i sitničarenja i traženje dlake u jajetu, kao i iznošenje brojki izvan konteksta, ali i to je cijena dostupnosti podataka.

Uvođenje transparentnosti ujedno je i dokaz da najveći mogu surađivati s najmanjima kada je u pitanju društveni iskorak. Ideju o transparentnosti proračuna pokrenuo je HSLS, a ispostavilo se da je kucao na otvorena vrata HDZ-a.

Još jedan važan iskorak za sljedeću godinu najavio je nedavno ministar financija Marko Primorac, a riječ je o poreznom portalu na kojemu ćemo moći vidjeti koliko poreza plaćamo u usporedbi s drugim državama.

Nije nikakva tajna da Hrvatska, nakon Mađarske, ima najveću stopu PDV-a u Europi, ali koplja se lome oko oporezivanja rada i imovine. Vlast tvrdi da plaće u Hrvatskoj nisu natprosječno oporezovane u odnosu na ostale države Europske unije, dok oporba tvrdi suprotno.

Uvođenje informativnog poreznog portala svakako bi trebalo pomoći u rješavanju te nedoumice. Dapače, možda nam podaci o poreznim sustavima susjeda pomognu da kvalitetnije posložimo vlastiti porezni sustav.

U svakom slučaju, od viška transparentnosti ne boli glava.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!