SDP i Možemo se natječu tko će više dati narikačama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iluzija da lijevo-liberalne stranke imaju viziju i sposobnost zamijeniti postojeću vlast rasplinula se već tjedan dana nakon prosvjeda na Markovom trgu. Već tjedan dana nakon svih velikih parola o povijesnom trenutku i snazi naroda koji će znati izabrati između Hrvatske i HDZ-a, oporba nam je dala naslutiti kako bi se ponašala da joj hrvatski građani daju povjerenje.

Lijevo-liberalne stranke glavnu bitku vode za dvije opcije koje je predsjednik Zoran Milanović svojedobno definirao kao „narikače”.

U Zagrebu SDP i Možemo vode bitku oko saborske zastupnice Stranke s imenom i prezimenom Dalije Orešković. I jedni i drugi navodno joj nude prvo mjesto na jednoj od takozvanih zagrebačkih lista i međusobno se optužuju da igraju jedan drugom iza leđa.

Predsjednik Milanović, podsjetimo, izjavio je da je Orešković na čelo povjerenstva za sukob interesa došla kao potpuno nepoznata i drugorazredna odvjetnica. Danas je na čelu Stranke s imenom i prezimenom, s tim da je ona jedino ime i prezime u toj stranci, a svoj uspjeh u sabornici mjeri brojem opomena koje su joj dali. Dakle, kao uljuđenija verzija Pernara čiji je politički vrhunac bio izlazak iz sabora leđno, na rukama zaštitara.

Nedostatak kadra

Nije li porazno da su dvije najveće oporbene opcije na lijevom spektru spremne prepustiti prvo mjesto na jednoj od „zagrebačkih” lista osobi s takvom biografijom? Da niti u SDP-u, a niti u Možemu nemaju dovoljno vlastitih kadrova, nego se javno svađaju i dižu cijenu političarki koja očito nema hrabrosti za samostalan izlazak pred birače.

I dok se SDP na kontinentu svađa s Možemom, na moru se svađaju sami sa sobom.

U Splitu je, naime, riječ o posrednoj narikači. O Ivici Puljku, predsjedniku Centra i suprugu stranačke kolegice Marijane Puljak koja je, prema predsjedniku Milanoviću, predstavljala drugu narikaču.

Da im prosvjed na Markovom trgu ne ispadne baš totalna katastrofa, SDP i Centar sada ponovno razgovaraju o koaliciji, iako su je prethodno odbili u obje stranke.

Ali, na samu najavu da se pregovori obnavljaju, burno su reagirali iz dijela SDP-a. Pa Puljak nas javno proziva HDZ-ovcima i kupuje naše članove, a sada ćemo mu dati prvo mjesto u 10. Izbornoj jedinici, bune se SDP-ovci.

Pronađite pravi posao

Ovo je samo mali pregled onoga što bi hrvatske građane čekalo da svoje povjerenje poklone lijevo-liberalnoj oporbi. Dobili smo jezgru s 11 stranaka, plus vjerojatno još toliko stranaka da se dobije većina u saboru.

A onda bismo iz dana u dan svjedočili beskonačnim prijeporima o tome tko će biti ministar čega i zašto će to jednima škoditi, a drugima pogodovati.

I to sve samo zato da političari koji su dokazali da nemaju ideje i viziju odrade još četiri godine u saboru umjesto da si pronađu posao.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!