SPIKAONICA Roditelji muku muče s tinejdžerima, no ni njima samima nije lako

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na Dječjem odjelu bjelovarske knjižnice održana je još jedna Spikaonica s temom Tinejdžeri – kako ih odgajati? Riječ je razdoblju intenzivnog razvoja između 12. i 19. godine. Većina roditelja svjesna je da tinejdžere nije lako odgajati pa počinju osjećati strah i zabrinutost. Susreću se s mnogim pitanjima, poput potrebne dječje slobode, prijatelja, izlazaka, depresije. Više o ovoj temi otkrila je Plamenka Perko, psihologinja Prve osnovne škole u Bjelovaru.

-Svrha te faze je da dijete formira svoj identitet. Tu važnu ulogu igraju vršnjaci, zbog čega možda dolazi do nekih sukoba s roditeljima. Djeca im se više toliko ne povjeravaju, ne razgovaraju, misle da su najpametniji, a to roditeljima može teško pasti. Ali, ako roditelj poznaje karakteristike te dobi mislim da je onda lakše uspostaviti komunikaciju – kazala je psihologinja Perko.

Adolescencija nije laka niti djeci, a obitelj i okruženje na svakoga mogu drugačije utjecati. Kako im je u ovim godinama, najbolje znaju oni sami. Učenica trećeg razreda matematičke gimnazije Lea Romek, otkrila je svoju perspektivu ove teme.

-Malo je sad komplicirano u ovim godinama, ali sada sve polako kreće na bolje. No, dosta je zbunjujuće jer sa svih strana nas netko gura – i škola, i sport, i roditelji. Teži period bio je kad je trebalo sve uskladiti, ali sad su već i roditelji shvatili da trebaju malo popustiti, a ja sam shvatila da trebam i njih nekad poslušati – kazala je Lea.

Lea Romek kaže da ni mladima često nije lako nositi se s problemima koje nosi adolescencija

U spomenutoj dobi događaju se situacije koje mogu iznenaditi roditelje, djeca se kognitivno razvijaju i pritom muče s emocijama. Povlačenje u sebe, slušanje depresivnih pjesama ili samoozljeđivanje samo su neki od pokazatelja da bi dijete trebalo posjetiti stručnu osobu.

-Jako je bitna pomoć stručne osobe, a drago mi je što mi u Bjelovaru stvarno imamo puno psihologa i ljudi s kojima se može razgovarati, ali ima uvijek i onih par prijateljica s kojima popričaš pa ti pomognu da sve bude lakše – istaknula je Lea.

Tinejdžeri su osjetljivi i imaju poseban pogled na svijet. Strpljenje i tolerancija zato su ključni kako bi roditelji i djeca prošli ovo razdoblje bez puno posljedica, posebno danas kada djeca sve ranije ulaze u pubertet.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!