JESTE LI ZNALI Vatromet opasan kao i petarde

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nova godina je pred vratima, a dok se pripremate za doček, trebalo bi i dobro razmisliti. Razmisliti o stvarima koje u novogodišnjoj noći nisu nužne i bez njih se može, a često ih koristimo nauštrb vlastite sigurnosti i sigurnosti ljudi, životinja i okoliša koji su
oko nas. Već se na početku da pretpostaviti da se radi o pirotehničkim sredstvima.
Jača sredstva, ona F2 i F3 kategorije smiju se prodavati isključivo samo starijima od 18 godina i to u specijaliziranim prodavaonicama. Koristiti ih također smiju samo punoljetne osobe. Zakon ovo tretira na način da ukoliko se dijete ozlijedi prilikom korištenja pirotehničkih sredstava, prijavljuje se policiji. Ozljede od pirotehničkih sredstava tretiraju se po istoj proceduri kao i ozljede od fizičkog napada ili nasilja, dakle, roditelj snosi odgovornost. Može se pozvati i socijalna služba. Uz to, ako dijete mlađe od 14 godina koristi pirotehniku, roditelj će biti kažnjen iznosom od tisuću do tri tisuće kuna.
Naravno, oni koji koriste pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi bit će kažnjeni od 5000 do 15.000 kuna.
Prema Zakonu o zaštiti životinja, zabranjeno je bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje, a kazna za to je od 10 do 30 tisuća kuna.
Spominje se i kako postoji šansa da je iduća godina zadnja u kojoj će se pirotehnička sredstva smjeti koristiti uopće. No, vrijedi li to i za vatromet? Naime, već dugi niz se uglavnom priča o opasnosti petardi, ali se zaboravlja koliko je opasan i vatromet. Za ptice, ali i ostale životinje on predstavlja šok. Dolazak oluja, munja i grmljavine ptice osjete unaprijed pa se pripreme, dok za vatromet nije tako. Vatromet isto tako uništava okoliš.
Zakon u vezi njega kaže da uz potrebnu papirologiju i nekoliko dana rješavanja iste, vatromet se može puštati na javnim okupljanjima. Pravilnik o izvođenju javnih vatrometa strog je. Svaki doček na trgu ga podrazumijeva jer žele da doček izgleda spektakularno. No, spektakularno nije uvijek i najsigurnije. U Parizu se sve više okreću modernijim vizualnim efektima, a građanima je zabranjeno pucati pirotehničkim sredstvima. U nekim gradovima Njemačke vatromet je u potpunosti zabranjen, a čak su i neki trgovački
lanci samoinicijativno ove godine prestali prodavati pirotehnička sredstva uoči Nove godine. Sve u svemu, bez vatrometa se može, a možda bi i Hrvatska trebala početi slijediti primjere stranih država. Sretna Nova Godina svima, u 2020. uđimo svjesniji i pametniji. (Gabrijela Čuljak)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!